top of page

ПОЗАКЛАСНА РОБОТА

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ Й МОВИ

День української писемності й мови

План проведення тижня до Дня української писемності й мови

Мовознавчий турнір для учнів 7-8 класів

ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ

Презентація учениці 8 класу Павленко Тамари. "Батько українського народу.

Тарас Григорович Шевченко"

Презентація учениці 8 класу Ротар Ірини "Тарас Григорович Шевченко - геній українського народу"

Свято "Тарасова доля - то правда жива"

ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Творчість учнів

                      Кожен із нас має гордитися

своєю чудовою мовою,

адже вона того варта.

Олесь Гончар

ЩО ДЛЯ МЕНЕ РІДНА МОВА?

 

       Що для мене є рідна мова? Рідна мова – це мова мого дитинства, це мова, якою спілкуються мої батьки, родичі. Це шлях, яким я йтиму доти, доки не сягну краю. Це мої думки та почуття, це мої наміри та прагнення.
      Мова для кожної людини є особливою та індивідуальною. Для мене рідна мова - це мова колискової, яку в дитинстві співала матуся. Це мова, якою я спілкуюсь кожного дня. Це мова, якою розмовлятимуть мої діти та онуки.

      Рідною для мене є українська мова, і я цим пишаюсь, тому що саме ця мова така милозвучна та поетична, багата та співуча! Рідною українською мовою я сказала своє перше слово «мама». Цією мовою мати та бабуся читали казки перед сном. Книжка, яку  сама вперше прочитала, теж була написана українською мовою. Я вчила напам`ять дитячі віршики та пісеньки, написані українськими поетами.

      В школі я навчаюся рідною мовою. Звичайно, не обмежуюся лише нею, мене цікавлять і мови інших народів. Але рідна мова для мене - найдорогоцінніша. Вона неначе тепла домівка, де тобі завжди раді. Мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів землі нашої. Слова нашої мови переткані вишневим цвітом, барвінком, калиною. Наша українська мова — це золота скарбниця душі народної, з якої ми виростаємо. 

      Для мене українська - це не тільки засіб спілкування, це й святиня, яку треба оберігати все життя. Мову треба цінувати як зіницю ока, тому що без неї народ втрачає свою вартість. Недарма ж люди кажуть, що без мови не буде нації. Мова повинна бути в кожного з нас глибоко в серці, тому що вона - невід'ємна складова народу та держави.

Паску Антоніна

8 клас

День рідної мови

                    

МОЯ РІДНА МОВА


    Українська мова… Що криється за цими словами?

    Для когось мова - це просо засіб спілкування, інший рідної мови цурається. Для мене ж моя мова є приводом безкінечної радості та гордості. Радості за те, що я розмовляю українською, наймилозвучнішою та найбагатшою мовою. Гордості, бо українська мова – мова моїх батьків, пращурів, нашого народу. Українську мову століттями придушували, принижували і навіть проголошували «неіснуючою». Але вона витримала всі випробування, і зараз наш народ її вже не втратить.

     Дехто вважає нашу мову непрестижною. Та це зовсім не так. Українська мова поширена в Білорусі, Росії, Казахстані, Молдові, Польщі, Словаччині та ін. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів  людей, в Україні – 30 мільйонів. За кількістю тих, хто спілкується нею, вона входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Українською мовою ведеться навчання в найпрестижніших вищих навчальних закладах України. Її можна почути як в місті, так і в селі.
Серце посміхається, коли чуєш чисту українську мову.  Мову недарма вважають душею народу. Її, як і душу, треба зберігати чистою та красивою.

    Наша рідна українська мова – це мова нашого сильного, нездоланного народу, тому пам’ятаймо, що ми – українці, а коли так, то розмовляймо українською мовою!

Ротар Ірина

9 клас

bottom of page