top of page

Всеволод Нестайко

(1930 - 2014)

Після закінчення вивчення теми:

 

Учень / учениця:

знає основне про письменника;

розуміє поняття романтичного і пригодницького;

уміє визначити жанр твору;

самостійно ознайомлюється зі змістом фрагментів (розділи 1–4);

уміє аналізувати поведінку героїв, їхні вчинки, моральний вибір у різних життєвих ситуаціях;

характеризує улюбленого героя, аргументує свій вибір, розкриває риси його вдачі;

виокремлює, виразно читає й коментує найцікавіші епізоди тексту;

уміє висловлюватися про зв’язок прочитаного з власними життєвими спостереженнями.

 

Формування активної життєвої позиції, позитивних рис характеру.

Вміння толерантно й аргументовано доводити свою думку, відстоювати власну позицію.

Всеволод Зіновійович Нестайко народився ЗО січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині в сім'ї службовця. Коли Всеволоду було три роки, разом з іншими січовими стрільцями, загинув його батько. Йшов страшний 1933 рік і сім'я, рятуючись від голоду, переїхала до родичів у Київ. Тож все своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві. Як пише сам письменник: «І хоч би де мені доводилось побувати, хай навіть у найцікавішій подорожі, коли я повертаюсь до Києва, серце у мене б'ється від радісного хвилювання зустрічі з рідним містом».

Мати В. Нестайка була вчителькою, і квартира знаходилась в приміщенні тієї школи, де вона вчителювала. «З одного боку — це було весело — жити в школі, а з іншого... Я заздрив моїм друзям, яким наша вчителька Ліна Митрофанівна записувала у щоденник: «Завтра прийди з батьками!» Мені до щоденника нічого не писали: моя мама була поряд», — згадує письменник.

Читати далі...

письменник, класик

сучасної української

дитячої літератури,

майстер пригодницького жанру, лауреат літературної премії імені Лесі Українки

Пригодницька література — твори із захоплюючим сюжетом про

складні випробування, через які проходять герої. В основі цих творів — напружені конфлікти особистого чи громадського життя, у яких персонажі найбільш повно виявляють риси свого характеру.

 

Романтика – незвичайність, казковість, це те, що викликає емоційну піднесеність. 

 

Повість – епічний жанр літератури, розповідний художній твір, у якому досить широко змальовано життя одного чи кількох героїв протягом досить тривалого    або важливого за подіями часу. 

Бібліотека
Біографія
Незнайомець з тринадцятої квартири
Незвичайні пригоди Робінзона Кукурузо
Цікаво знати

«Тореадори з Васюківки» перекладено багатьма мовами світу. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури ця книга внесена до Особливого Почесного списку Г.К.Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Відеотека

Документальний фільм 

про життя і творчість Всеволода Нестайка

Відеофрагмент про Всеволода Нестайка

та його "Тореадори з Васюківки"

Вчителі та учні про твори Всеволода Нестайка

Кінозал
Образи головних героїв

Головні персонажі повісті - Ява Рень і Павлуша Завгородній - звичайні школярі-підлітки, що мешкають у селищі Васюківка, бешкетники, фантазери та "зривщики дисципліни".

 

Звідки таке незвичне ім'я - Ява? То він сам себе так назвав, коли йому було лише півтора роки. Чи то воно, пискля мале, хотіло сказати: "Я - Ваня", а вийшло "Ява"..., але причепилося оте "Ява" до нього, як реп'ях до собачого хвоста. У Івана руде скуйовджене волосся, а обличчя хлопця рясно вкрите веснянками. Ява Рень - енергійний і відчайдушний хлопець. Зазвичай саме він є ініціатором різноманітних вигадок: то метро під Васюківкою прокласти, то влаштувати бій биків, то організувати шкільний театр. Але хлопець здатний не тільки на бешкет: коли сталася прикра подія з переекзаменовкою, то він влітку сумлінно готувався до перескладання екзамену з української мови на "безлюдному" острові, дібравши собі ім'я "Робінзон Кукурузо".

 

Павлуша Завгородній - кращий друг Яви. Це більш врівноважений і спокійний хлопець. Він захоплюється малюванням і мріє стати льотчиком, але не менше за Яву полюбляє різноманітні пригоди й таємниці.

 

Васюківські "тореадори" завжди мають благородні наміри, але через брак досвіду і знань, на жаль, іноді потрапляють у прикрі ситуації. Нерозлучні друзі, обмірковуючи вчинки, вміють усвідомити помилки й намагаються їх не повторювати, хоча відразу ж вигадують і здійснюють нову "авантюру". Тому читачі з цікавістю довідуються про пошуки незнайомця з тринадцятої квартири, зйомки в кіно, про допомогу хлопців під час рятування рідного села від стихійного лиха, про викриття двох місцевих "шпигунів".

Теорія літератури
Перевір себе
Презентація "Всеволод Нестайко"
Презентація "Всеволод Нестайко"

Переглянь фільм "Тореадори з Васюківки"

bottom of page